Stora skillnader i TMD-behandling i olika länder
Den vanligaste behandlingen av kvinnor med TMD var i Sverige och Italien bettskenor, i Saudi­arabien ”islamisk medicin”, visar studien. Foto: Colourbox

Stora skillnader i TMD-behandling i olika länder

Forskning 29 okt 2018
Dela artikeln
Bettskena eller honung och högläsning ur Koranen – så olika kan kvinnor med temporomandibulär dysfunktion, TMD, behandlas, visar ny studie.

Behandlingen av kvinnor med temporomandibulär dysfunktion, TMD, varierar stort mellan olika länder. Det visar en jämförande studie av 122 kvinnor som behandlats antingen i Saudiarabien (39 kvinnor), Sverige (41 kvinnor) eller Italien (42 kvinnor).

Medan den vanligaste behandlingen i Sverige och Italien var olika typer av bettskenor fick kvinnorna i Saudiarabien som den mest frekventa behandlingen ”islamisk medicin” – något som beskrivs som intag av exempelvis svarta frön och honung samt böner och högläsning ur Koranen.

Men det var även skillnader i de europeiska behandlingarna. De svenska kvinnorna fick rådgivning av tandläkare som den näst vanligaste insatsen, men den åtgärden var i princip okänd i Italien, där kvinnorna i stället behandlades med antidepressiva läkemedel.

I alla tre länderna gavs dock kvinnorna smärtlindrande läkemedel som den tredje vanligaste behandlingen.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch