Storsatsning på tandsköterskeutbildningar
16 orter i Sverige har fått klartecken att starta tandsköterskeutbildningar under året. Vilka de är kan du läsa i artikeln nedan. Foto: Colourbox

Storsatsning på tandsköterskeutbildningar

Bristyrke 25 jan 2016
Dela artikeln
Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat om start av tandsköterskeutbildningar på 16 orter med början i år. Det är den största satsningen hittills.

Bristen på tandsköterskor är mycket stor i landet, som Tandläkartidningen tidigare redovisat, och prognosen visar på stora pensionsavgångar de kommande åren. Men nu satsar Myndigheten för yrkeshögskolan på nya utbildningsplatser, och det är den största satsningen från myndigheten hittills.

Statistiken visar att antalet beviljade platser 2012 var 148, sedan har antalet stigit; förra året beviljades 598 platser, och för 2016 blir antalet utbildningsplatser 968.

Utbildningarna kommer att hållas på 16 orter i 13 län. Under 2016 startas kurserna, och en del av dem kommer att ges i två kursomgångar. Utbildningen är heltid och omfattar tre terminer.

I exempelvis Västra Götaland beviljades tre utbildningar, i Uddevalla, Borås och Göteborg.

– Det tar ungefär två år innan det är leverans på tandsköterskor från den första utbildningsomgången, så nu gäller det att hitta kreativa lösningar fram till dess, exempelvis att ta till vara tandvårdspersonal från tredje land för att täcka bemanningen i hela regionen, säger tandvårdsdirektör Gunnar Eriksson.

Dessa orter startar tandsköterskeutbildning under 2016:

Karlskrona
Falun
Gävle
Halmstad
Östersund
Tranås
Oskarshamn
Helsingborg
Malmö
Nyköping
Uppsala
Borås
Göteborg
Uddevalla
Lindesberg
Örebro

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch