Störst miljöpåverkan från tvål och tvättmedel
Linnea Borglin tycker att det behövs fler studier som gör livscykelanalys på tandvårdsprodukter.

Störst miljöpåverkan från tvål och tvättmedel

Forskning 21 sep 2021
Dela artikeln
Linnea Borglin och Stephanie Pekarski undersökte i sitt examensarbete miljöpåverkan för tre olika behandlingar. Nu har arbetet publicerats i två vetenskapliga tidskrifter.

Vad gick examensarbetet ut på?

– Vi undersökte miljöpåverkan med hjälp av livscykelanalys för tre olika behandlingar: en undersökning, en parodontal­­behandling och en endodontisk behandling, säger Linnea Borglin.

Vad kom ni fram till?

– När det gäller undersökningar är det framför allt tvål och tvättmedel som har störst miljö­påverkan. Även engångsförkläden, yt­desinfektion och klinikkläder har en stor påverkan. Vi såg liknande effekter från en endodontisk behandling.

– Det är viktigt att inte bara välja produkter med mindre miljöpåverkan, utan även fundera på om de till exempel måste transporteras långt. Det behövs verkligen fler studier som gör livscykelanalys på tandvårdsprodukter.

Vad har hänt efter examen?

– Vi har sedan dess publicerat två artiklar tillsammans med vår handledare Brett Duane, vilka är baserade på vårt examensarbete ”The movement towards sustainable dentistry”. En artikel i BMC Oral health och en i Community Dentistry and Oral Epidemiology.

Linnea Borglin

Utbildning: Tandläkarexamen vid Malmö Universitet 2019.

Arbete: Tandläkare i staden Tönisvorst nära Köln i Tyskland.

Aktuell med: Artiklar om hållbar tandvård i BMC Oral Health och Community Dentistry and Oral Epidemiology, som bygger på hennes och Stephanie Pekarskis examensarbete vid Malmö Universitet.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch