Studenter åtalas för betygsfusk

24 aug 2011
Dela artikeln
Efter sex respektive fyra terminer på tandläkarutbildningen misstänks en kvinnlig och en manlig student ha kommit in på förfalskade betyg. Nu åtalas de.

Kvinnan är misstänkt för brukande av falsk urkund. Huvudförhandlingen hålls den 8 november vid Stockholms tingsrätt. Sedan avgör domstolen målet.

I höstas kontrollerade Verket för högskolestudier (VHS) betygen hos personer som hade sökt in på högskolestudier på gymnasiebetyg från Åsö vuxengymnasium i Stockholm.

Ett 40-tal hade sökt till olika utbildningar på betyg som Åsö vuxengymnasium inte hade utfärdat, enligt Tuula Kuosmanen, chef för antagningsenheten på VHS. Samtliga polisanmäldes i slutet av förra året. Universiteten och högskolorna informerades samtidigt.

Två av studenterna som polisanmäldes var alltså blivande tandläkare. Enligt Åsö vuxengymnasium har varken kvinnan eller mannen som nu åtalas studerat där.


Gick sex terminer

Kvinnan hann gå sex terminer innan universitetet återkallade beslutet om antagning till tandläkarprogrammet i februari i år.

Enligt kvinnan, som nu arbetar utomlands på obestämd tid, har det skett ett fel i systemet som hon inte har varit medveten om.

– Man ska inte slås ned av motgångar utan se dem som erfarenheter, blicka framåt och ta nya tag. Det får man lära sig just på tandläkarutbildningen, kommenterar hon.


Rättegång i september

Mannen som nu åtalas är också misstänkt för brukande av falsk urkund. Huvudförhandlingen hålls den 13 september vid Göteborgs tingsrätt.

Mannen kom in vid en lokal reservantagning på tandläkarprogrammet och läste fyra terminen innan universitetet återkallade hans antagning i december förra året.

Tandläkartidningen har varit i kontakt med mannen för en kommentar, men han har inte återkommit.

 

 

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch