Studenter kan få lägre bidrag
– Studenter förväntas nästan jobba vid sidan av studierna. Det är beklagligt, tycker tandläkaren Erik Nordin, ledamot i Saco studentråds styrelse.

Studenter kan få lägre bidrag

21 feb 2014
Dela artikeln
Tandläkarstuderande kommer att få totalt 15 000 kronor mindre i studiebidrag om regeringens förslag på ändrade studiemedelsregler blir verklighet.

Samtidigt kommer blivande tandläkare att få låna upp till 65 000 kronor mer än i dag under sin femåriga utbildning, enligt förslaget, som presenterades i går av finansminister Anders Borg.

Regeringen föreslår att bidragsdelen i studiemedlet sänks med 300 kronor per studiemånad. Samtidigt kommer studenter att få låna 1 300 kronor i månaden mer än i dag.

”Satsningen” beräknas leda till minskade utgifter på cirka 0,8 miljarder kronor per år.

”Tvingas att låna mer”

– Förslaget innebär att en redan högt skuldsatt grupp tvingas till att låna mer, säger Erik Nordin, nylegitimerad tandläkare på folktandvården i Norrköping och ledamot i Saco studentråds styrelse.

– Den högre utbildningen är en ömsesidig investering från samhället och individen och vi tycker att det är synd att staten ämnar att flytta över en del av sitt ansvar på den enskilda individen.

Studenter föreslås också kunna tjäna mer än i dag vid sidan av studierna och samtidigt låna maxbeloppet.

– Studenter förväntas nästan jobba vid sidan av studierna. Det är beklagligt, tycker Erik Nordin.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Relaterade artiklar

 1. Kommentar från Carolina Dahlgren 21 februari 2014:

  Innan man börjar klaga på 300 kr mindre i studiebidrag per månad så kanske man skulle tänka på hur bra vi har det i Sverige.

  I vilka andra länder världen över får man betalt i form av studiebidrag för att utbilda sig på högskola?
  I exempelvis Grekland får tandläkarstudenter, förutom att betala för terminsavgifter, även betala för alla material de använder och inhandla egna instrument. Om en patient inte har råd att betala för sin behandling så får studenten själv betala för behandlingen ur egen ficka.

  I många andra länder har man inte gratis utbildning som vi har i Sverige. Här har i princip alla möjlighet att utbilda sig oavsett ens socioekonomiska bakgrund.

  Om man dessutom jämför med andra yrken så går det snabbare för en tandläkare att betala av sina CSN-skulder än för vissa andra yrkesgrupper där man blir skuldsatt för resten av livet då lönen inte är lika hög som en tandläkares.

  Hade jag varit född i något annat land än i Sverige hade inte jag haft råd att studera till tandläkare eller på högskola överhuvudtaget. Därför är jag oerhört tacksam och nöjd över den utbildning jag får – en utbildning som dessutom håller väldigt hög kvalitet.

  Vi är definitivt lyckligt lottade i Sverige.

  • Kommentar från Karin 21 februari 2014:

   Såklart att vi har det väldigt bra i Sverige, men varför måste man börja med att spara in pengar på bidrag till studenter, vilka inte får/lånar mycket pengar i månaden om man jämför med de som jobbar. Till och med de som går på socialbidrag kan få ut mer pengar än en student. Varför inte lägga på någon mer krona på den höjda alkohol- och tobaksskatten istället, till exempel?

   Dessutom, tycker jag att ”Om man dessutom jämför med andra yrken så går det snabbare för en tandläkare att betala av sina CSN-skulder än för vissa andra yrkesgrupper där man blir skuldsatt för resten av livet då lönen inte är lika hög som en tandläkares.”, är irrelevant i sammanhanget, eftersom att denna minskning på 300 kronor gäller alla, oberoende av utbildning och oavsett hur bra just tandläkarutbildningen är i jämförelse med andra länder.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch