Svårt för papperslösa att få tandvård

27 jun 2014
Dela artikeln
Papperslösa flyktingar har svårt att få tandvård, trots lagen om utökad rätt till vård som trädde i kraft för ett år sedan. Det rapporterar Röda korset i Stockholm och Göteborg som har utvärderat lagen.

Tillgången på sjukvård har enligt undersökningarna överlag blivit bättre. Däremot pekas tandvården ut som minst tillgänglig i rapporterna.

Godtyckligt begrepp

Enligt Rosengrenska/Röda korset i Göteborg är begreppet ”vård som inte kan anstå” en betydande orsak till att tandvården är svårtillgänglig. Begreppet är godtyckligt och ger den enskilda vårdgivaren uppgiften att avgöra vad som är sådan vård, något som inom tandvården görs alltför snävt, anser organisationerna.

”Troligen förvirrar tandvårdsenhetens beslutsstöd tandläkarna, där de största problemen är att tänder inte lagas med permanenta fyllningar, att tänder tas bort istället för att rotbehandlas och att patienter som saknar tänder inte får proteser”.

Krångliga rutiner

Även krångliga administrativa rutiner nämns som en av anledningarna till att papperslösa har svårt att få tandvård.

Flera vårdorganisationer, däribland Sveriges Tandläkarförbund gjorde nyligen ett uttalande om att begreppet ”vård som inte kan anstå” inte bör användas eftersom det strider mot vårdens redan antagna prioriteringsprinciper.

Text: Linda Persson

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch