Svensk student bäst i Polen
Omar Salah Al-Obaidi (till vänster) har utsetts till bästa student bland runt 57 000 utländska studenter som läser i Polen. Han går näst sista året på en internationell tandläkarutbildning i Kraków. Foto: Anna Wojnar, Jagiellonian University

Svensk student bäst i Polen

Pris 3 mar 2017
Dela artikeln
Omar Salah Al-Obaidi, svensk-irakisk tandläkarstudent, har utsetts till bästa student och bästa masterstudent i Polen.

Över 100 utländska studenter i Polen nominerades till priset bästa student. En jury valde ut 20 finalister och sedan blev det en omröstning på internet. Omar Salah Al-Obaidi vann tävlingen.

Prisutdelningen var i slutet av februari. Samtidigt utsågs han till bästa masterstudent, ett pris som avgjordes helt av juryn.

– Jag förväntade mig inte detta om jag ska vara helt ärlig, men det är jättekul, säger Omar.

Läser till tandläkare
Omar Salah Al-Obaidi går fjärde året av fem på tandläkarutbildningen på Jagiellonian University i Kraków.

Han valde att studera i Polen eftersom han inte kom in på tandläkarutbildningen i Sverige. Nu är han jättenöjd med beslutet.

– Det har sina fördelar att läsa utomlands. Vi får många patienter med stora problem. Jag får se jättemycket och får göra avancerad kirurgi.

Vill arbeta i Sverige
Omar har sin familj i Linköping, och han planerar att flytta tillbaka till Sverige när han är klar med utbildningen nästa sommar.

– Jag vill arbeta som allmäntandläkare i Sverige i minst två år, gärna inom folktandvården. Jag vill bli svensk tandläkare. Efter ett par år bestämmer jag mig för om jag vill bli specialist eller kanske disputera, och om jag vill stanna kvar eller kanske jobba i något annat land, berättar han.

– Som jag ser det nu vill jag på tio års sikt jobba i flera länder. Drömmen är att kombinera jobb i Sverige, Dubai, Irak och Polen. Det kanske blir svårt om man har familj, men jag vill i alla fall inte arbeta på en klinik i hela mitt liv.

Sommarjobb i Linköping
Omar Salah Al-Obaidi är 22 år. Han kom till Sverige från Irak tillsammans med sin familj 2007. Direkt efter gymnasiet började han på den internationella tandläkarutbildningen i Kraków.

Efter andra och tredje året på utbildningen har han haft sommarjobb som tandvårdsassistent på folktandvården hemma i Linköping. Han planerar att jobba i Sverige i sommar också, men vet inte än om det blir i Linköping.

Under sommarloven har han också hunnit praktisera inom tandvården några veckor var i Dubai, Jordanien, Irak och Turkiet.

– Allting fungerar olika i de olika länderna. Det är intressant att se hur stora skillnaderna är, berättar Omar.

 

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch