Svenska prillan kvar
Snuset förblir orört, tror regeringen.

Svenska prillan kvar

24 jun 2013
Dela artikeln
EU:s hälsoministrar gav med sig; Sverige kommer med stor sannolikhet även fortsättningsvis att få bestämma över smaksättning och innehåll i snuset.

Det har varit en segdragen kamp om det svenska snusets vara eller inte vara. Den senaste debatten har handlar om att EU-kommissionen vill förbjuda olika smaktillsatser och ämnen i snuset såsom natriumkarbonat, som underlättar upptaget av nikotin.

Lagom till midsommar hamnade snuset på hälsoministrarnas bord för ett avgörande. Regeringen hävdade att Sverige har rätt att själva reglera innehållet i snusprillorna, och efter diskussioner gick de ansvariga ministrarna med på detta.

Men frågan ska tas en sväng till; först i Europaparlamentets miljö- och hälsoutskott den 10-13 juli. Efter detta blir det omröstning i EU-parlamentet i september. Enligt regeringen är den troliga utgången att den svenska prillan förblir orörd.

Text: Mats Karlsson

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören.: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch