Svenskarnas munhälsa blir allt bättre
Munhälsan blir bättre men många känner fortfarande obehag inför att gå till tandvården. Foto: Colourbox

Svenskarnas munhälsa blir allt bättre

Färre tandlösa 26 jun 2015
Dela artikeln
Munhälsan i landet har generellt sett förbättrats under de senaste 40 åren. Det visar resultatet av en stor studie i Jönköping.

Under åren 2013–2014 har slumpmässigt utvalda människor i åldrarna 3–80 år undersökts i en studie gjord av Odontologiska Institutionen vid folktandvården i Region Jönköpings län. Liknande studier har genomförts var tionde år sedan 1973.

– Jämförelsen mellan de fem studierna visar på en generell förbättring av den orala hälsan över 40 år, säger klinikchefen och parodontologen Ola Norderyd, en av de ansvariga för studien, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar bland annat att andelen personer som helt saknar tänder har minskat rejält sedan 1973. Då var 16 procent tandlösa medan 0,3 procent är det idag. Även antalet rotfyllda tänder har minskat i alla åldersgrupper.

Andelen implantat har däremot ökat och finns idag i åldersgrupperna från 30 år och uppåt.

Studien visar också att många fortfarande känner obehag inför att besöka tandvården. I åldersgruppen 20–50 år känner 20–30 procent rädsla, illamående eller någon form av obehag inför att gå till tandläkaren. Men hos de yngre har den rapporterade känslan av obehag minskat i de senaste två undersökningarna.

Resultatet av studien kan du läsa i Swedish Dental Journal nummer 2 2015.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch