Tandbehandling verkar inte öka risken för stroke eller hjärtinfarkt

Forskning 12 feb 2019
Dela artikeln
En studie på över 500 000 patienter visar att invasiv tandbehandling inte ökade risken för hjärtinfarkt eller stroke.

Vissa tidigare studier har pekat på ett samband mellan invasiv tandbehandling och en förhöjd risk för hjärtinfarkt eller stroke tiden efter tandbehandlingen, men sambandet har varit omdiskuterat.

Nu har forskare i Taiwan gjort en registerstudie där de jämfört förekomsten av invasiv tandbehandling innan inläggning på sjukhus för över 120 000 hjärtinfarktpatienter och drygt 325 000 strokepatienter med över 73 000 brännskadepatienter i det nationella sjukförsäkringsregistret i Taiwan. Samtliga patienterna hade inkommit till sjukhus någon gång under åren 2004–2013.

Forskarna sökte efter en förhöjd risk att drabbas vid nio tidpunkter efter tandbehandlingen, från 3 dagar till 24 veckor efter. Men varken för hjärtinfarkt- eller strokepatienter kunde de hitta någon kliniskt relevant ökad risk att drabbas. Forskarnas slutsats är därför att invasiv tandbehandling inte verkar öka risken.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch