”Tanderosion borde registreras i journalen”
Ungdomar med tanderosion drack oftare läsk flera gånger i veckan, juice eller läsk efter motionspass och hade oftare sura uppstötningar. Foto: Colourbox

”Tanderosion borde registreras i journalen”

Forskning 15 feb 2018
Dela artikeln
Allt fler ungdomar drabbas av tanderosion, något som tandvården behöver uppmärksamma och följa för att bättre kunna förebygga problemen, menar forskare.

Närmare var tredje tonåring i Stockholmsområdet hade tydliga tecken på tanderosion. Det visar en studie av drygt tusen 15- och 17-åringar från Sollentuna, Bromma och Södertälje.

Killar hade oftare tanderosion än tjejer och det var också vanligare bland 17-åringarna än bland 15-åringarna, något som kan peka på att problemet ökar över tid. Forskarna kan också visa att de ungdomar som hade tanderosion oftare drack läsk flera gånger i veckan, oftare drack juice eller läsk efter motionspass och även oftare rapporterade sura uppstötningar.

Sannolikheten för att en individ skulle ha tanderosion ökade dessutom med antalet riskfaktorer. Grundrisken var 21,5 procent, något som ökade stegvis till 72,2 procent med samtliga riskfaktorer.

Registrera och följ upp tanderosion

Nu vill forskarna att svenska tandläkare ska börja registrera och följa upp tanderosionen hos barn och ungdomar i journalerna. ”Det faktum att tanderosion verkar vara ett ökande problem hos barn och ungdomar som kan leda till omfattande förlust av tandmaterial som kräver komplicerade och dyra behandlingar gör det viktigt för kliniker att uppmärksamma tillståndet”, skriver de.

Tidig upptäckt av erosion kan också göra det möjligt att påverka mat- och dryckesvanor hos ungdomarna för att förebygga problemen, menar forskarna. Det kan också vara ett sätt att tidigt identifiera ätstörningar, eftersom upprepade kräkningar har samma negativa effekt på dentinet som läsk och juice har, menar de.

 

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch