Tandfepalats byggs med mjölktänder
Mjölktänder doneras av barn och limmas på skulpturen "Palaces" efterhand. Vandringsutställningen väcker frågor om stamceller. Mjölktänder doneras av barn och limmas på skulpturen "Palaces" efterhand. Vandringsutställningen väcker frågor om stamceller.

Tandfepalats byggs med mjölktänder

6 feb 2012
Dela artikeln
En tandfepalats med mjölktänder från tusentals barn ställs ut i England. Konstverket väcker intresse för stamcellsforskning.

Skulpturen liknar ett korallrev och är ungefär två meter hög och två meter bred. Några tusen mjölktänder pryder skulpturen och fler läggs till efterhand. Förhoppningen är att 12 000 tänder kommer att doneras.

”Palaces” har kommit till för att få människor att fundera på kroppsdelar som anses vara oviktiga, som exempelvis mjölktänder och navelsträngar. Konstnären Gina Czarnecki och stamcellsforskaren Sarah Rankin samarbetar i projektet, som också handlar om sanning och illusion.

Skulpturen finns på ett galleri i Liverpool. I vår ställs den ut på vetenskapsmuseet i London. Utställningen visas sedan på andra museer och gallerier fram till våren 2013.

Läs mer om utställningen på palaces.org.uk.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Gina Czarnecki

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch