Tandhälsan på topp i Jönköping

11 mar 2013
Dela artikeln
Barns och ungdomars tandhälsa i Jönköpings län blir allt bättre. Det visar en studie.

Andelen kariesfria unga har stigit med flera procentenheter. Störst ökning – sex procentenheter – står länets 19-åringar för. 2012 var 43 procent av 19-åringarna kariesfria jämfört med 37 procent året innan. Det betyder att 19-åringarna i Jönköpings län ligger betydligt över det nationella medelvärdet, som är 32 procent.

För 12-åringarna är tandhälsan ännu bättre. Den studie som Socialstyrelsen tidigare gjort visar att 73 procent av 12-åringarna i länet var kariesfria 2011, vilket var bäst i landet. Medelvärden för landet var 65 procent. 2012 hade kariesfriheten för denna grupp i Jönköping stigit till 75 procent.

Enligt tandvårdschef Agnetha Bartoll är en förklaring till de goda resultaten en engagerad och kompetent personal som under lång tid har satsat tid och energi på de unga patienterna.

 

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch