“Tandläkare bör ge kostråd”
Tandläkare skulle kunna uppmuntra konsumtion av bland annat grönsaker, frukt, nötter och fullkornsrik föda, menar forskarna. Foto: Colourbox

“Tandläkare bör ge kostråd”

Forskning 21 mar 2018
Dela artikeln
Alla bör få kostrådgivning som en del i tandläkarbesöket. Det menar en internationell forskargrupp knuten till WHO.

I mars 2015 publicerade världshälsoorganisationen WHO sina riktlinjer för sockerintag för barn och vuxna där de rekommenderade att sockerintaget inte skulle överstiga 10 procent av det totala energiintaget. För att säkerställa en livslång oral hälsa var rekommendationen till och med att hålla sockerintaget under 5 procent av det totala energiintaget. För en vuxen innebär det 25 gram socker per dag och för ett barn 20 gram. 33 centiliter Coca-cola innehåller 35 gram socker.

Men att enbart lägga ansvaret för ett minskat sockerintag på den enskilda individen kommer inte att vara tillräckligt, menar fyra forskare, knutna till WHO. De har därför tittat närmare på hur tandläkare skulle kunna bidra i processen att minska sockerintaget, och de menar att tandläkaren har en nyckelroll som rådgivare åt sina patienter för en bättre tandhälsa.

De menar att alla patienter, eller deras föräldrar, bör få kostrådgivning vid sina tandläkarbesök. Kostråden bör vara skräddarsydda efter patientens BMI och fokusera på att minska intaget av socker, uppmuntra konsumtion av frukt och grönsaker, nötter och fullkornsrik föda samt avråda från intag av fettrik kost, särskilt mättade fetter och salt. Dessutom bör kostråden uppmuntra till konsumtion av vatten och mjölk till förmån för läsk, juice eller drycker med konstgjorda sötningsmedel.

Goda kostråd hos tandläkaren kommer inte bara att innebära friskare tänder utan också ge positiva hälsoeffekter i övrigt på områden som övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer, menar forskarna.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch