Tandläkare dissar förslag om bidragshöjning
Ett högre bidrag för äldre kommer inte att leda till att fler besöker tandvården, enligt tandläkarna i undersökningen. Foto: Colourbox

Tandläkare dissar förslag om bidragshöjning

Budget 2017 30 sep 2016
Dela artikeln
Regeringens förslag att höja det allmänna tandvårdsbidraget, ATB, för de äldre är en dålig idé. Det visar en enkät som Praktikertjänst gjort bland 355 tandläkare.

Majoriteten av de som svarat på enkäten tror inte att höjningen av ATB från nuvarande 150 kronor till 300 kronor per år för personer i åldrarna 65-74 kommer att leda till att fler besöker tandvården eller leda till bättre munhälsa.

Det finns andra sätt att använda pengarna, exempelvis att omfördela pengar från yngre till äldre.

– Munhälsa och inte ålder bör vara avgörande för att få tandvårdsstöd och en sänkning av nivån i högkostnadsskyddet skulle ge bättre resultat; det gäller ju först från 3 000 kronor, säger Urban Englund, tandläkare, verksamhetschef och ordförande i Praktikertjänst.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch