Tandläkare fick ”röntgennekros”
Röntgen gav helt nya möjligheter i början på 1900-talet. Foto: Janet Suslick

Tandläkare fick ”röntgennekros”

TANDLÄKARKONSTEN FÖRR 11 jun 2021
Dela artikeln
Röntgen började användas inom tandvården redan ett par år efter att Wilhelm Conrad Röntgen upptäckte röntgenstrålar 1897. Tandläkarinstitutet i Stockholm fick sin första röntgenapparat 1911.

Apparaten var en gåva från Wilhelm Dieck, professor vid universitetet i Berlin och chef för tandläkarinstitutet där. Han tog med sig apparaten när han höll en kurs i röntgenfotografering inom tandvården i Stockholm.

Lars Frithiof

Exponeringstiden för röntgenbilder var på den tiden minst en kvart, berättar Lars Frithiof, som är aktiv i arbetsgruppen för Svenska-Tandläkaresällskapets museum i Kista utanför Stockholm. Det är där apparaten finns i dag.

Den höga stråldosen visade sig efterhand vara ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Tandläkare började drabbas av ”röntgennekros” och fick amputera exponerade kroppsdelar.

Wilhelm Diecks röntgenapparat finns i dag på Svenska Tandläkare-Sällskapets museum.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tandläkarkonsten förr"

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch