Tandläkare misstänks för trolöshet

polisanmäld 16 maj 2017
Dela artikeln
Folktandvården i Kalmar län har polisanmält en tidigare anställd tandläkare för trolöshet mot huvudman och sekretessbrott. Tandläkaren misstänks ha kopierat och stulit patientuppgifter gällande 3500 vuxenpatienter.

Tandläkaren arbetade på en mindre ort för Folktandvården i Kalmar län, men sade upp sig för att starta en egen klinik på samma ort. Under uppsägningstiden kontaktade flera patienter Folktandvårdens klinik och berättade att de hade fått en kallelse till tandläkarens nya klinik. Personalen vände sig till Anders Nylander, tandvårdschef i Kalmar län.
– Vår personal reagerade när patienter som inte hade varit listade hos denna tandläkare innan hörde av sig. När jag fick höra detta misstänkte jag att tandläkaren hade tagit del av patientlistor som han enligt patientdatalagen inte hade rätt till, säger Anders Nylander.

Landstinget i Kalmar län har ett säkerhetssystem där medarbetare kontinuerligt loggranskas för att upprätthålla och följa patientsäkerhetslagen och patientdatalagen. Anders Nylander granskar cheferna som i sin tur granskar sina medarbetare. Enligt tandvårdschefen är alla anställda informerade om att ingen får öppna en patientjournal som de inte har behörighet till.

– När vi nu misstänkte att tandläkaren medvetet hade kopierat kallelselistor till patienter som han inte hade behörighet till bad vi vår IT-förvaltning om en särskilt riktad loggranskning. Våra IT-experter kan hitta mycket information i en dator, exempelvis om någon kopplat upp sig till molntjänst, USB-enhet eller printserver.
IT-förvaltningen genomförde en grundlig undersökning av tandläkarens dator och fann bevis på att han, med hjälp av en extern dator, vid ett flertal tillfällen hade varit inloggad på patientlistor över 3500 patienter och samtidigt varit uppkopplad mot molntjänsten Google Drive.
– Tandläkaren nekar och anser att vi inte har kompetens för att upptäcka sådan aktivitet. Vi har dock väldigt starka bevis över att han har svikit Folktandvårdens förtroende och agerat på ett sätt som kan bryta mot patientsäkerheten, förklarar Anders Nylander.

Underlaget från granskningen är överlämnat till Polismyndigheten Kalmar län och en polisanmälan har upprättats där tandläkaren misstänks för trolöshet mot huvudman och sekretessbrott.

– Vi har som landstingsregel att alltid polisanmäla brott, oavsett om det rör sig om en enda eller flera journaler. Patientsekretess tas på största allvar, vilket patienterna förmodligen uppskattar.

Anders Nylander vet i skrivande stund inte hur Åklagarmyndigheten kommer att ta fallet vidare, men oavsett utfall ser han ingen anledning att ändra gällande rutiner i Folktandvården.

– Med våra loggrutiner hade vi själva upptäckt detta till slut. Vi har diskuterat olika spärrar där medarbetare inte kommer åt alla journallistor, men då försvårar vi bara arbetet för klinikerna.

Pierre Eklund, frilansjournalist

 

Text: Pierre Eklund

Dela artikeln
  1. Kommentar från Olivera Hochwälder 21 maj 2017:

    Patienter får ju själva välja tandläkare så det kan vara svårt att bevisa att de själva inte ville bli kallade av tandläkaren ! Allmänt att lägga allt på molnet när det är så lätt att hacka är vansinne även om man har egna servrar! Banker och sjukvård allt ska på molnet fastän säkerheten är minst sagt bristfällig! Det är en mycket allvarligare och oroande fråga! Varför tar myndigheter så lätt på det? Vi borde vägra lägga allt på nätet så länge som säkerheten inte kan garanteras

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch