Tandläkare sålde kosttillskott till cancersjuka

beslut 26 jan 2015
Dela artikeln
En privattandläkare i Helsingborg sålde kosttillskott till patienter i syfte att bota cancer. Det är inte att arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver Inspektionen för vård och omsorg.

Försäljningen av kosttillskottet skedde via ett bolag som tandläkaren hade vid sidan av sin privatpraktik. Tandläkaren påstod att preparatet höjde immunförsvaret så att kroppen själv kunde bota cancer och sålde det till flera patienter. Tandläkaren hänvisade även ett flertal cancersjuka patienter till en privatperson som behandlade cancer med björkavkok.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) fick kännedom om aktiviteterna via nyhetsartiklar i Helsingborgs Dagblad och kallade tandläkaren till ett samtal. Vid samtalet bekräftade tandläkaren det som stått i nyhetsartiklarna men förklarade att kontakten med privatpersonen hade brutits.

IVO anser att tandläkaren inte har handlat enligt vetenskap och beprövad erfarenhet då hen har hänvisat cancersjuka patienter till behandlingar med björkavkok och kosttillskott. En patient med misstänkt cancersjukdom ska av legitimerad tandläkare hänvisas till vård inom sjukvården.

Eftersom tandläkaren avslutat sin otillåtna försäljningsverksamhet och brutit kontakten med privatpersonen avslutar IVO ärendet.

Tandläkaren har kvar sin legitimation och fortsätter arbetet på sin praktik.

Text: Linda Persson

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch