Tandläkare toppar listan

Topplacering 7 mar 2017
Dela artikeln
Tandläkare toppar åter SKI:s kundnöjdhetsindex. Personligt engagemang och lyhördhet, hög kvalitet och kompetens är några omdömen från årets undersökning. Men många andra branscher har tappat stort i rankningen.

-Vi älskar våra tandläkare.

Så sammanfattar Johan Parmler, vd för SKI, Svenskt Kvalitetsindex presentationen av årets resultat. Som vanligt, kan man faktiskt säga, ligger tandläkarna i topp och har allra nöjdast kunder, det begrepp som SKI använder för klienter/patienter. Vill man prata siffror får tandläkare 81,5 på indexskalan, där snittet ligger på 67. Siffrorna är framräknade ur ett material på 606 tillfrågade personer och samlades in under januari och februari i år.

En förklaring till tandvårdens stadiga topplacering menar Johan Parmler är att tandvården tillgodoser vår efterfrågan på service. Han påpekar att en allmän svängning har skett, där det tidigare var produkten som vägde tyngst för konsumenterna. Nu är det service och bemötande som prioriteras. Svängningen märks på att många branscher tappat upp till tio indexpunkter i kundnöjdhet på bara ett år. Bredbandsleverantörer, banker och elbolag hör till denna grupp.

– När bankerna stänger kontor och ber oss sköta allt själva i mobilen har de prioriterat sin produkt och funktion framför kundrelationen. Men nu är service på god väg att bli den viktigaste leveransen, noterar Johan Parmler.

SKI:s siffror visar en skillnad mellan privattandvården och folktandvården på runt tio indexpunkter, där privattandvården rankas högre av de tillfrågade. Skillnaden har hängt med sedan 2005 och en trolig förklaring, enligt Parmler, är att privattandvård ofta bedrivs i mindre enheter med större fokus på kundrelationen. Allra nöjdast med sina tandläkare är man i Västra Götalandsregionen och minst nöjd är man i Stockholm.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch