Tandläkaren ska avgöra när vård inte kan anstå

28 feb 2014
Dela artikeln
Tandläkaren bestämmer när tandvård inte kan anstå. Det anser Socialstyrelsen, som i dag presenterar rapporten Vård för papperslösa.

I juli 2013 blev landstingen skyldiga att erbjuda papperslösa samma subventionerade tandvård och övrig hälso- och sjukvård som vuxna asylsökande, men begreppet ”vård som inte kan anstå” har inte varit lätt att tolka. Därför fick Socialstyrelsen uppdraget att förtydliga hur begreppet ska tillämpas.

Det är inte etiskt möjligt att ange vilka diagnoser, tillstånd eller åtgärder som omfattas av begreppet vård som inte kan anstå, anser Socialstyrelsen.

”Vad som är vård som inte kan anstå får avgöras i det enskilda fallet av den behandlande läkaren eller tandläkaren. I detta har Socialstyrelsen stöd av de samlade vårdprofessionerna”, står det i rapporten.

Informationen om skyldigheten att erbjuda vård som inte kan anstå till papperslösa är i dag ofta svårtillgänglig och ibland missvisande. Det gäller särskilt informationen om tandvården, skriver Socialstyrelsen.

Läs rapporten här.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch