Tandläkarförbundet kräver vård för asylsökande

16 feb 2012
Dela artikeln
Sveriges Tandläkarförbund ställer sig bakom ett upprop som kräver att papperslösa och asylsökande ska få tillgång till hälso- och sjukvård på samma villkor som andra. Uppropet lämnas över till regeringen den 17 februari.

Det är representanter för Rätt till vård-initiativet som lämnar över uppropet och namnlistor som drygt 12 000 personer har skrivit på  till socialdepartementet.

Sveriges Tandläkarförbund och 61 andra organisationer stödjer också initiativet.

Tandläkarförbundet har en policy om akut tandvård för papperslösa. Papperslösa i Sverige bör ges tillgång till akut tandvård. Att neka dem tandvård strider mot den humanitära värdegrund och grundläggande princip som svensk hälso- och sjukvård vilar på, anser Tandläkarförbundet bland annat. Läs policyn här.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
  1. Kommentar från Anonym 28 februari 2012:

    Det är inte ett fullt stöd för detta bland oss som arbetar som tandläkare. Framför allt är det en omöjlighet då det idag krävs identitetskontroller av våra patienter för att säkerställa journalerna. Antingen följer man lagen, säkrar journaler och säkerställer identiteten, eller så kan man returnera sin legitimation igen till Socialstyrelsen.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch