Enligt förslaget ska papperslösa vuxna enbart ha rätt till tandvård som inte kan anstå. Övrig tandvård får de betala helt själva, eller avstå. Det innebär att man frångår människovärdesprincipen i hälso- och sjukvårdslagen, anser Gunilla Klingberg, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.
Principen innebär att människor har lika värde och samma rätt oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället. Vård ska ges efter behov, inte efter juridisk status, anser hon.
Dessutom är det orimligt att tandläkare i varje enskilt möte ska avgöra vad som är vård som inte kan anstå, tycker Tandläkarförbundet.
Svårtolkat
Om regeringen ändå säger ja till förslaget vill Tandläkarförbundet att Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram riktlinjer som tydliggör hur begreppet ”vård som inte kan anstå” ska tillämpas. Annars kan det svårtolkade begreppet leda till rättsosäkerhet och att patienterna drabbas av onödigt lidande.
”Otydliga riktlinjer innebär onödig smärta för patienterna, rättsosäkerhet och också att vårdpersonal ställs inför juridiska tolkningar och avvägningar som är svåra att göra och som upplevs stå i konflikt med yrkesetiken”, skriver Tandläkarförbund till socialdepartementet i sitt remissvar till ”Hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd”.
Barn får gratis tandvård
Till skillnad från vuxna, föreslås papperslösa barn upp till 18 år få fullständig hälso- och sjukvård inklusive tandvård.
Tandläkarförbundet anser att de ska ha rätt till kostnadsfri tandvård till och med att de fyller 19 år, på samma villkor som andra barn och ungdomar i landet.
Tandläkarförbundet ställer sig också bakom remissvaret som lämnas av Rätt till vård-initiativet.
”Hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd” är en promemoria som innehåller förslag om hur papperslösas rätt till vård ska tillgodoses rent praktiskt. Den publicerades på regeringens webbplats i slutet av september och är ute på remiss fram till i morgon.