Tandläkarstudenter söker mentorer
Anders Jonsson har varit Margareta Bæcklunds mentor. Det ger mycket och är värt tiden, tycker han och rekommenderar erfarna kollegor att ta emot studenter. Foto: Marie Ullnert

Tandläkarstudenter söker mentorer

Kunskapsöverföring 12 sep 2017
Dela artikeln
Tandläkarförbundets studerandeförening söker mentorer till nyfikna studenter i hela landet. Är du tandläkare med minst fem års erfarenhet och intresserad? Att vara mentor ger nya perspektiv på yrkeslivet.

Tandläkartidningen skrev om Anders Jonsson och Margareta Bæcklund i våras. Anders blev Margaretas mentor när hon gick termin sju på tandläkarutbildningen i Göteborg. Båda blev nöjda med erfarenheten.

Det var Tandläkarförbundets studerandeförening som förmedlade kontakten genom ett mentorprogram som finns på alla fyra utbildningsorter.

Att locka studenter till mentorprogrammet är inte svårt, däremot finns det alltid ett stort behov av mentorer i eller nära utbildningsorterna.

Anders Jonsson ställde upp som mentor främst av två skäl – det är intressant att höra vad studenterna lär sig på tandläkarutbildningen i dag och det är kul att kunna inspirera blivande kollegor.

– Det är mycket givande att få ta del av våra nya unga kollegors kunskaper. Jag får idéer av vad de lär sig på käftis i dag och en uppfattning om vad de kan när de går ut. Studenterna kan också lära av oss ”lite mindre unga”, sade han då.

Hans råd till tandläkare som funderar på att ta emot en adept:

– Det är inte så mycket att fundera över. Kör på!

Margareta Bæcklund blev också nöjd med erfarenheten.

– Att ha en mentor har överträffat mina förväntningar. Jag kan absolut rekommendera alla studenter att anmäla sig till programmet. Det ger en bra inblick i hur vardagen som tandläkare kommer att se ut. Mentorn blir en värdefull kontakt, både under studietiden och i framtiden.

– Mentorn blir en person som kan hjälpa dig på vägen så att du inte behöver göra alla misstag själv.
Janet Suslick

FAKTA – Mentorprogrammet

* Tandläkarförbundets studerandeförening startade ett frivilligt mentorprogram 2009.

* Upplägget är ganska fritt, men det är vanligt att adepten (studenten) träffar sin mentor tio gånger under två terminer för att samtala, auskultera och assistera.

* Programmet riktar sig till studenter på alla fyra studieorter. De som går termin 6 till 10 prioriteras.

* Mentorer ska ha jobbat som tandläkare i minst fem år.

* Det är brist på mentorer på studieorterna med omnejd, men det finns mentorer även på andra orter.

* Elina Johansson, tandläkarstuderande i Göteborg, är ansvarig för mentorprogrammet.

* Frågor? Mejla mentorprogrammet@tandlakarforbundet.se.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch