Tandläkarutbildning kan tvingas lägga ned

Ska rivas 19 nov 2015
Dela artikeln
Tandläkarutbildningen i Helsingfors kan läggas ner när universitetet tvingas spara. Det befarar personal och studenter vid odontologiska institutionen.

Finland har under året tvingats till stora ekonomiska nedskärningar och av landets universitet har Helsingfors universitet fått högst sparkrav. Enligt professor Christian Lindqvist vid institutionen för odontologi kan 1 200 personer sägas upp på lärosätet och tio procent av dem vid den medicinska fakulteten.

– I stället för att man skär med osthyveln jämt över hela fakulteten är det möjligt att man den här gången helt väljer att såga av en viss gren, säger han till finska Hufvudstadsbladet.

Att den odontologiska institutionens lokaler redan sedan tidigare har sålts och ska rivas spär på farhågorna om nedläggning.

Beslutet om utbildningens framtid väntas i januari och tills dess ger Risto Renkonen, dekanus vid medicinska fakulteten, inga besked.

– Jag kommenterar inte rykten. Det här är en mycket svår process. När tiden är mogen berättar vi, säger han till tidningen.

I Finland finns tandläkarutbildningar även i Åbo, Uleåborg och Kuopio men den i Helsingfors är landets enda svenskspråkiga tandläkarutbildning.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch