Tandröntgen kan inte avgöra 18-årsgräns

Åldersbedömning 20 apr 2016
Dela artikeln
Det går inte att se om någon har fyllt 18 år genom att undersöka personens tänder. Det slår Socialstyrelsen fast i en ny utvärdering av åldersbedömningar.

Det vetenskapliga underlaget är otillräckligt och samstämmigheten mellan olika bedömare är för dålig. Efter en genomgång av totalt 1400 vetenskapliga artiklar som rör röntgen och magnetkamera är Socialstyrelsen tydlig i sin bedömning: tandundersökningar för att bedöma om någon är 18 år gammal bör inte göras.

Beskedet välkomnas av tandläkarkåren:

– Det är glädjande att Socialstyrelsen nu så tydligt säger det som vi har påpekat länge, att tandundersökningar för bedömning av myndighetsåldern är otillförlitliga, säger Tandläkarförbundets ordförande Hans Göransson.

Enligt Socialstyrelsen är undersökningar av knäleder med magnetkamera en mer tillförlitlig metod för att bedöma just 18-årsgränsen.

Socialstyrelsen har däremot inte tagit ställning till om tandundersökning kan användas för att avgöra om någon är över 15 år och därmed straffmyndig.

Läs hela genomgången på Socialstyrelsens hemsida!

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch