Tandsjukdomar kostar 550 miljarder dollar
Av totalkostnaden är drygt 350 miljarder dollar behandlingskostnader och knappt 200 miljarder dollar indirekta kostnader i form av produktionsbortfall. Foto: Colourbox

Tandsjukdomar kostar 550 miljarder dollar

Forskning 11 jun 2018
Dela artikeln
Totalkostnaden för världens tandsjukdomar landar på närmare 550 miljarder dollar per år, har europeiska forskare räknat ut.

Cirka 3,5 miljarder människor går runt med obehandlade tandsjukdomar, enligt studien Global Burden of Disease, GBD, som kom förra året.

Nu har europeiska forskare räknat fram den sammanlagda årliga prislappen för dessa världens tandsjukdomar. Forskarna har utgått från kostnadsuppgifter från 73 länder och uppskattat kostnaderna i de övriga 122 länderna som ingick i GBD-studien.

Totalårskostnaden landar på närmare 550 miljarder dollar, där drygt 350 miljarder dollar är rena behandlingskostnader och resten, knappt 200 miljarder dollar, är indirekta kostnader i form av produktionsbortfall.

Högst är kostnaderna i höginkomstområden som Nordamerika, Västeuropa och Östasien. På nationsnivå hittades de högsta kostnaderna per capita på Island, följt av Tyskland, Norge, Australien och USA.

Resultatet är viktigt för att politiker och andra beslutsfattare på hälsoområdet ska förstå effekten av att satsa på oral hälsa, menar forskarna.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch