Tandvården kan upptäcka osteoporos
Kommunikationen mellan tandvården och vårdcentralerna måste bli bättre, sade Christina Lindh vid symposiet. Foto: Marie Ullnert

Tandvården kan upptäcka osteoporos

Riksstämman 2015 12 nov 2015
Dela artikeln
Tandvården skulle kunna göra stora insatser för att identifiera patienter som har eller riskerar att få osteoporos. Och redan i dag finns det kliniker som arbetar med detta.

Den forskning som bedrivits under de senaste årtiondena visar att det finns samband mellan bentäthet och struktur i käkbenens benvävnad och i den övriga kroppens skelett.

Men osteoporos är en tyst sjukdom; oftast har patienterna inga symptom.

Osteoporosen visar sig ofta först när personen drabbas av någon form av fraktur, vilket innebär stort lidande för personen och en stor vårdkostnad för samhället.

Vid symposiet ”Risk för benskörhet – en angelägenhet för tandvården?” framkom det att tandvården lämpar sig mycket väl när det gäller att upptäcka dessa patienter eftersom cirka 80 procent av befolkningen besöker tandvården vart eller vartannat år.

– En timmes tandläkartid kan bespara samhället en kostnad på 20 miljoner kronor i det fall personen måste vårdas på ett äldreboende, berättade privattandläkare Kjell Kärrbrink, som själv engagerat sig i metoder för att identifiera dessa patienter.

Han berättade att ett 15-tal kliniker arbetar med tekniker som Jaw-X och Boneprox, röntgenmetoder för att studera benstrukturen i käkarna. En korrekt anamnesupptagning är A och O i undersökningen av patienten.

För närvarande pågår ett EU-finansierat projekt, där bland annat fakulteten i Malmö deltar. Erodering av mandibeln och tjockleken hos mandibelkompaktan studeras. Enligt Christina Lindh, professor vid odontologiska fakulteten i Malmö, visar resultaten hittills att det finns ett samband mellan strukturen i käkarna och osteoporos.

– Vi i tandvården kan göra nytta för dessa patienter, men kommunikationen mellan tandvården och vårdcentralerna måste bli bättre, sade hon.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Andra artiklar i temat ""

Årets riksstämma – en besökssuccé

Riksstämman 2015 Mer än 5000 besökare tog sig till årets odontologiska riksstämma i Göteborg. Även för Swedental noterades ett toppresultat.
19 nov 2015

Smärtpatienter får lida i onödan

Riksstämman 2015 Samarbetet mellan tandvård och sjukvård måste bli bättre när det gäller upptäckt och behandling av patienter med kronisk käksmärta. Olika journalsystem och olika försäkringsmässiga skillnader ställer till problem.
13 nov 2015

Så påverkar generna risken för sjukdom

Riksstämman 2015 Vilka gener och molekylära mekanismer ligger bakom parodontit och karies? Hur samspelar ärftlighet och miljö?
13 nov 2015

Så kan tandvården värna om miljön

Riksstämman 2015 Tandläkare har något gemensamt med naturskadespecialisten Pär Holmgren. Han sysslar också med skadeförebyggande verksamhet.
13 nov 2015

Fortfarande för hög antibiotikaförskrivning

Riksstämman 2015 Förskrivningen av antibiotika inom tandvården har minskat, men fortfarande skrivs för mycket ut.
12 nov 2015

”Tandläkaren måste göra en större insats”

Riksstämman 2015 Det behövs fler preventiva åtgärder för att komma tillrätta med den ojämlika tandhälsan hos barn i Sverige. Det konstaterade flera pedodontister vid ett seminarium på torsdagen.
13 nov 2015

Digital teknik ändrar arbetsfördelningen

Riksstämman 2015 Utvecklingen inom 3D-printing går mycket fort, men det finns mycket att förbättra i arbetskedjan från scanning till framställning, anser Michael Braian, tandläkare och tandtekniker.
12 nov 2015

"Vi vet att det råder starka samband"

Riksstämman 2015 Patienter med parodontit löper en ökad risk för olika systemsjukdomar, till exempel hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.
12 nov 2015

Rekordmånga fick pris på riksstämman

Riksstämman 2015 Scenen blev full av pristagare när Svenska Tandläkare-Sällskapet hade utdelning vid torsdagens invigning av riksstämman.
12 nov 2015

Ny stiftelse vill gynna odontologisk forskning

Riksstämman 2015 50 miljoner kronor blir grundplåten i en ny stiftelse för forskning och utbildning inom odontologi.
12 nov 2015

Gott samarbete på kliniken ger bättre tandvård

Arbetsmiljö Tandvårdspersonal som upplever stöd, tillit och gemenskap tycker att de gör ett bättre jobb än de som känner att arbetsklimatet brister.
11 nov 2015

Så gör du karriär utomlands

Tips En internationell karriär börjar med nyfikenhet och att du bjuder på dig själv, enligt Lena Hosseinzadeh, ortodontist i Danmark. Hon berättar om sina erfarenheter på årets odontologiska riksstämma.
10 nov 2015

Årets studenter prisas

Utmärkelse Lugn, tålamod och noggrannhet. Det är några av styrkorna som årets studenter uppvisar och som de prisas för vid årets riksstämma i Göteborg.
9 nov 2015

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch