Tandvården skramlar för flyktingar

Tandborstar, kläder, pengar. 16 okt 2015
Dela artikeln
Flera initiativ för att hjälpa flyktingar tas nu av företag och grupper inom tandvården.

Tandläkartidningen har tidigare berättat om den insamling till förmån för män­niskor på flykt som Praktikertjänst startat. Målet på 300 000 kronor är nu nära, 273 000 kronor har samlats in i skrivande stund.

Koncernen är inte ensam om att vilja hjälpa till. Tandläkarstudenter på Karolinska institutet drog igång sin insamling den 3 september och hade en månad senare fått in dubbelt så mycket som det uppsatta målet på 5 000 kronor.

TePe, DAB Dental och det lilla företaget Humble Brush hör till dem som bland annat donerat tandborstar till flyktingar.

– Vi förstår att tand- och munhälsa inte är första prioritet hos flyktingar. Däremot bidrar en god munhygien till en bättre allmänhälsa. Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa, skriver Noel Abdayem, tandläkare och grundare av Humble Brush i ett pressmeddelande.

På folktandvårdskliniken Hertig Karl i Örebro har personalen samlat in kläder, skor, hygienartiklar och tandborstar som har skänkts till ett flyktingboende i norra Irak. Intresset för insamlingen blev så stort, enligt ini­tiativtagaren tandläkaren Astera Hamasaied, att de nu planerar en ny insats för flyktingar som har nått Sverige.

– Jag tycker att det är fruktansvärt viktigt att ni belyser ett ämne som flyktingsituationen i vår tidning och känner en väldig stolthet över det ökade medvetandet bland TT-medlemmarna, skriver hon i ett mejl till Tandläkartidningen.

Läs även: Joana Sdiks blogginlägg Imagine där hon skriver om sitt möte med ensamkommande flyktingbarn.

Text: Linda Persson

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch