Tandvårdsförsäkring genom facket utreds

30 maj 2013
Dela artikeln
Fackförbundet Kommunal ska utreda en kollektiv tandvårdsförsäkring tillsammans med andra LO-förbund.

Beslutet fattades i dag på Kommunals kongress, enligt webbtidningen Kommunalarbetaren.

Ett antal motioner om tandvård togs upp på kongressen, som pågår i Stockholm till i morgon. Fler av motionerna föreslog att tandvårdsförsäkringen skulle ingå i försäkringspaketet i medlemsavgiften, men motionerna har fått avslag.

Kommunal har över 500 000 medlemmar och är Sveriges största fackförbund. Medlemmarna har över 230 yrken. Drygt en tredjedel av medlemmarna är vårdbiträden och undersköterskor.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
  1. Kommentar från Hans Lenros 31 maj 2013:

    En försäkringsmodell skräddarsydd för folktandvården?

    Med kollektiv försäkring menas kollektivavtalsförsäkring, dvs. försäkring som tecknas av arbetsgivare till skydd för sina anställda och som bestäms genom kollektivavtal. Det torde tandläkarkåren knappast ha något intresse av.

    Antagligen avses egentligen gruppförsäkring, alltså en försäkring som bygger på avtal med standardiserade villkor enligt ett ramavtal för en på förhand avgränsad grupp personer. Vilka standardvillkor som omfattas är avgörande för om en facklig ”tandvårdsförsäkring” är intressant för tandläkarna.

    Eftersom en gruppförsäkring, som vanligen förutsätter årliga upphandlingar, bygger på att en stor mängd försäkrade omfattas, så torde intresset vara lågt bland de privata tandläkarna.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch