”Tandvårdsrädsla får inte hindra ortodonti”
– Det är lätt att vi glömmer bort de som har stora bettfel, men som säger att de inte är så intresserade av behandling, säger Eva Josefsson.

”Tandvårdsrädsla får inte hindra ortodonti”

31 mar 2014
Dela artikeln
Glöm inte bort tandvårdsrädda barn med stora behov. Barn och ungdomar med utländsk bakgrund är ofta mer oroliga än svenskar för att tandreglering ska göra ont, enligt Eva Josefsson, ortodontist i Jönköping.

Eva Josefsson är övertandläkare vid Odontologiska institutionen i Jönköping. Hon har doktorerat om vård på lika villkor inom ortodontin. Hon har jämfört svenska barn och invandrarbarn i Östergötland och Jönköpings län.

– Det är lätt att vi glömmer bort de som har stora bettfel, men som säger att de inte är så intresserade av behandling, säger Eva Josefsson.

– Om det beror på tandvårdsrädsla, ska de kunna få hjälp med det. Det ska inte behöva vara ett hinder för att rätta till sina tänder, tycker hon.

”Glöm inte bort pojkarna”

Eva Josefssons forskning visar ingen signifikant skillnad mellan andelen flickor och pojkar som fick ortodontisk behandling, men andra studier har visat att det är en större andel flickor som får behandling. Eva tror att det främst beror på att flickorna är mer angelägna.

– Är avvikelserna måttliga väcker tandläkaren inte alltid frågan, utan patienten får ta upp den själv. Som vårdgivare bör man tänka på att inte glömma bort pojkarna.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 5 2014, ute den 2 april.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch