Uppgifter från nationella tandvårdsregister som NQRDI och SKaPa kan ge underlag för en mängd användbara studier om tandhälsan och det vardagliga arbetet på klinikerna.
– Nu börjar det bli möjligt att få fram spännande resultat, inte bara från superspecialistklinker utan även i allmäntandvården, förklarade Björn Klinge, professor i parodontologi och en av de ansvariga för NQRDI, Nationellt kvalitetsregister för dentala implantat.
Nästan 7000 patienter finns registrerade i NQRDI. Tillsammans har de drygt 15000 implantat, från enstaka tänder till mer avancerade konstruktioner. För 33 olika implantat finns data från mer än hundra operationer.
– Genom att samla data kan vi snabbt få hum om vilka implantat som fungerar eller inte.
SKaPa samlar uppgifter om drygt tre miljoner patienter som tillsammans gör nära två miljoner tandläkarbesök varje år.
– Främsta syftet är att stödja vårdutvecklingen i svensk tandvård. Vi vet att vården är ambitiös och har hög kvalitet. Jag har hört många klinikchefer säga att den går att utveckla vidare. De klinikerna vill vi stödja, förklarade Hans Östholm registerhållare för SKaPa (Svenskt Kvalitetsregister för Karies och Parodontit).
Andreas Cederlund, tandläkare och utredare på Socialstyrelsen, uppmanade forskare inom tandvården att använda det nationella tandhälsoregistret och andra register mer än de gör idag. Registren omfattar känsliga hälsouppgifter om enskilda personer och styrs av höga krav på sekretess, men forskare kan ändå ta del av många data.
– Registerstudier kan svara på frågan hur det brukar gå i vardagen snarare än om en metod är effektiv eller inte, säger Andreas Cederlund.