Tidigaste tandfyndet från Homo sapiens
Tanden som hittades i grottan Bacho Kiro i Bulgarien. Foto: Rosen Spasov

Tidigaste tandfyndet från Homo sapiens

Evolution 3 dec 2020
Dela artikeln
En människotand och dna från tand- och benrester som hittades i en grotta i Bulgarien visar att Homo sapiens fanns i Europa redan för runt 43 000 till 46 000 år sedan.

Tanden är ett av de hittills tidigaste kända spåren efter moderna människor i Europa. Dateringar av fynden har gjorts med olika metoder som resultatmässigt stämmer ganska bra överens med varandra.

Tand- och benresterna hittades i grottan Bacho Kiro i Bulgarien och beskrevs i en artikel i maj i år i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Bakom artikeln står en rad forskare, bland andra svensken Svante Pääbo, forskare i evolutionär genetik vid Max Planck institutet i Tyskland.

Forskarna konstaterar att moderna männi­skor och neandertalare levde samtidigt i Europa i ett antal tusen år – längre än man tidigare kände till.

Neandertalarna dog så småningom ut, men dessförinnan fick de barn ihop med Homo sapiens. Beviset finns i våra gener. Forskare har tidigare visat att moderna människor utan­för Afrika bär på ett par procent neandertalgener.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch