TMD drabbar en av 20 – ett folkhälsoproblem
Sju av tio drabbade var kvinnor och vanligast var problemen i åldersgruppen 30-45 år. Colourbox

TMD drabbar en av 20 – ett folkhälsoproblem

Forskning 20 sep 2018
Dela artikeln
Så många som en av 20 är drabbad av TMD, temporomandibulär dysfunktion. Det bör därför betraktas som ett folkhälsoproblem, menar svenska forskare.

Mellan åren 2011 och 2013 ställde forskarna två TMD-frågor och mätte den maximala gapningen på över 73 000 besökare vid samtliga 16 folktandvårdskliniker i Sörmlands landsting. En av 20 tillfrågade visade sig lida av TMD, temporomandibulär dysfunktion. Sju av tio drabbade var kvinnor och vanligast var problemen i åldersgruppen 30–45 år.

Forskarna delade in de drabbade i tre grupperingar beroende på svårighetsgrad. Grupp 1 hade ingen smärta, men en funktionsstörning, grupp 2 hade smärta, men ingen funktionsstörning, och grupp 3 hade både smärta och funktionsstörning.

Acceptansen för symtomen minskade med ökande svårighetsgrad, där 15 procent i grupp 1 ville göra något åt sin situation medan 49 procent i grupp 3 ville ha någon typ av behandling.

Forskarna konstaterar att förekomsten av TMD är i samma storleksordning som fibromyalgi och reumatism och därför bör betraktas som ett folkhälsoproblem.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch