Torgny Alstad belönas med etikpris för tandläkare
Torgny Alstad får Tandläkarförbundets etikpris 2019 för att han håller frågor om mänskliga rättigheter och deras betydelse för tandvården levande. Foto: Johan Thompson

Torgny Alstad belönas med etikpris för tandläkare

inspiratör 8 feb 2019
Dela artikeln
Torgny Alstad, universitetslektor och övertandläkare vid institutionen för odontologi i Göteborg, får Tandläkarförbundets etikpris på 20 000 kronor.

Enligt prismotiveringen håller Torgny Alstad ”frågor om mänskliga rättigheter och deras betydelse för tandvården levande och inspirerar studenter och kollegor till reflektion kring ställningstaganden när det gäller tandvård för särskilt utsatta patientgrupper.”

– Jag känner mig väldigt hedrad. Spontant kan jag tänka mig att använda pengarna i arbetet med att hjälpa papperslösa att få den tandvård de så väl behöver. Jag arbetar som frivillig inom Rosengrenska stiftelsen och det blir nog där pengarna hamnar, berättar han.

Det finns även planer på att sammanställa migrationsstudier som han har gjort tillsammans med Sara Rangmar, som också arbetar inom Rosengrenska Stiftelsen. En del av pengarna kan komma att gå till omkostnader.

Etikpriset instiftades 2014 för att lyfta fram personer inom tandvården som arbetar med etikfrågor på ett medvetet sätt. Två personer har tidigare fått priset: Barbro Swartz och Erik Kollinius.

Priset delas ut vid Tandläkarförbundets etikdag 2019, som hålls den 15 mars i Stockholm. Årets etikdag handlar om lege artis och etiska riktlinjer i tandvården.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem med inloggningen kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakarforbundet.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch