Tre män och en kvinna blir årets studenter 2019
Henrik Landgren, David Pohjola, Pallavi Khattar och Jesper Gustavsson är årets studenter år 2019. De uppmärksammas i samband med årets odontologiska riksstämma i Stockholm den 13 november.

Tre män och en kvinna blir årets studenter 2019

Bästa tandläkarstudenter 17 okt 2019
Dela artikeln
Henrik Landgren är årets tandläkarstudent i Umeå och en av fyra i landet. Liksom de andra känner han sig hedrad, tacksam och förvånad. Men han är den enda som har fått en prismotivering skriven på vers.

Varje år får en tandläkarstudent från varje utbildningsort Dentatus pris och blir utnämnd till årets student. Priset firar 30-årsjubileum i år.

Förra året var tre av fyra pristagare kvinnor, i år är det tvärtom. 2019 dominerar manliga pristagare. Förutom äran, får de 10 000 kronor vardera i samband med årets odontologiska riksstämma i Stockholm i november.

Henrik Landgren

Henrik Landgren är årets student i Umeå.
Prismotiveringen om honom är skriven på vers:
”I kliniken är Henrik lugn och utstrålar harmoni,
visar mognad och professionell empati
Han kan ”exa”, ”preppa” och spänna fast en matris
Inte konstigt att hos honom patienterna trivs”

Henrik Landgren: ”Känner mig hedrad och tacksam”

– Jag känner mig både hedrad och tacksam. Jag har många skickliga kursare så det är en lika stor andel förvåning inblandad, säger Henrik.

Varför tror du att du får priset?
– Jag lägger ned väldigt mycket tid och ansträngning på studierna och gör mitt yttersta för att utvecklas till en duktig kliniker. Jag trivs jättebra med det jag gör och hoppas att det speglas i mitt arbete och bemötande av både patienter och kollegor.

Vad ska du använda pengarna till?
– Först och främst ska jag fira med nära och kära, sen får vi se hur resten används.

Pallavi Khattar

Pallavi Khattar är årets student i Stockholm.
– Det känns superroligt och hedrande att få detta pris. Jag är väldigt glad och tacksam, säger hon.

Pallavi Khattar: ”Brinner för det jag gör”

Varför tror du att du får priset?
– Jag är en väldigt nyfiken student och brinner för det jag gör, så jag tror att de har uppmärksammat mitt arbete och intresse för odontologin.

Vad ska du använda pengarna till?
– Vet inte riktigt men jag tänker börja med att bjuda in familj och vänner på en trevlig middag.

I prismotiveringen står det att Pallavi Khattar tillämpar teoretiska och kliniska kunskaper på ett ”synnerligen moget och omdömesgillt sätt”. Hon visar stor ansvarskänsla, empati och klinisk skicklighet när hon behandlar patienter.

”Pallavi tar varje tillfälle till att lära sig mer och kommunicerar med all personal och alla patienter på ett föredömligt och ödmjukt sätt.”

Jesper Gustavsson är årets student i Malmö.
– Det var otroligt roligt och överraskande när jag fick samtalet om priset, säger han.

Jesper Gustavsson

Jesper Gustavsson: ”Försöker vara positiv och behjälplig”

Varför tror du att du får priset?
– Jag trivs väldigt bra med utbildningen. Jag försöker vara positiv, framåt och behjälplig till kursare, personal och patienter.

Vad ska du använda pengarna till?
– Först och främst ska jag fira med en bättre middag, sedan unnar jag mig något fint i examenspresent.

Enligt prismotiveringen är Jesper Gustavsson professionell och empatisk och visar upp god klinisk färdighet. ”Sålunda uppvisar Jesper många av de värdefulla egenskaper som är en förutsättning för att bli en bra representant för vårt yrke”.

David Pohjola är årets student i Göteborg.
– Jag känner mig stolt och hedrad över att ha blivit utvald, i synnerhet med tanke på alla de duktiga kursare jag har, säger han.

David Pohjola: ”Lägger ner mycket tid och engagemang”

David Pohjola

Varför tror du att du får priset?
– Jag tycker att utbildningen är både rolig och intressant och jag lägger ner mycket tid och engagemang på att utvecklas så mycket jag kan under min tid på skolan. Förhoppningsvis är detta något som avspeglas i mitt arbetssätt.

Vad ska du använda pengarna till?

– På något vis ska jag uppvakta min lilla familj som ständigt stöttar och tror på mig. Utan dem skulle jag aldrig ha någon chans på tjusiga utmärkelser.

I prismotiveringen står det att David Pohjola har mycket goda teoretiska kunskaper och att han ställer relevanta frågor. Han är påläst, väl förberedd och genomför patientbehandlingarna mycket professionellt.

”Han bemöter patienter, studenter och all personal på ett föredömligt sätt och är mycket omtyckt. Han kommer bli en förträffligt tandläkare.”
Janet Suslick

FAKTA – På riksstämman

Årets studenter uppmärksammas i samband med invigningen på årets odontologiska riksstämma i Stockholm.

Onsdag 13 november kl 16.30.

Läs programmet här.

 

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2019"

Sverkerpriset till minimalinvasiv teknik

Riksstämman 2019 Årets Sverkerpris tilldelas Erik Svendsrud, Oslo, och Tif Qureshi, London. Båda arbetar med att utveckla och lära ut minimalinvasiv teknik.
16 nov 2019

Sverige kan få nytt implantatregister

RIKSSTÄMMAN 2019 Sverige kan få ett nytt implantatregister. Det blir en del av Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (SKaPa).
15 nov 2019

Victor Tollemar vann priset för bästa forskningsrapport

Riksstämman 2019 Victor Tollemar har vunnit priset för bästa forskningsrapport i samband med årets odontologiska riksstämma. Han får 10 000 kronor.
15 nov 2019

Äldst på riksstämman?

RIKSSTÄMMAN 2019 Åke Eriksson, 90 år, var kanske äldst på årets odontologiska riksstämma i dag. Han har gått på de flesta riksstämmor sedan 1949, berättar han.
14 nov 2019

Smärtpatienter ska få hjälp av ny klassificering

RIKSSTÄMMAN 2019 Ett nytt sätt att klassificera orofacial smärta lanseras i början av nästa år. De som var med på ett symposium om smärta på årets odontologiska riksstämma i dag fick tjuvkika på innehållet.
13 nov 2019

Vem möter du på mässan?

Riksstämman 2019 Alla utställare som anser sig ha en koppling till dentalbranschen är välkomna att ställa ut på Swedental. I övrigt finns inga egentliga kvalitetskrav.
12 nov 2019

107 kliniker får mer kunskap

Kunskapsstyrning Folktandvården i Västra Götaland satsar på att höja kunskapen om orofacial smärta och käkfunktionsstörning vid allmäntandvårdens alla 107 kliniker. Målet är att få medarbetarna att göra en enkel screening på alla patienter och behandla dem som har besvär.
11 nov 2019
Plusmaterial

Så kan antibiotika användas patientsäkert

Riksstämman 2019 Hur kan antibiotika användas på ett hållbart och patientsäkert sätt inom tandvården? Frågan diskuteras på årets odontologiska riksstämma vid ett symposium om antibiotika.
8 nov 2019

Riksstämman 2019 fokuserar på diabetes

Forskaren På världsdiabetesdagen den 14 november tas ­diabetes upp som tema på årets odontologiska riksstämma. Anna ­Norhammar, läkare och specialist i kardiologi blir en av flera föreläsare som försöker reda ut orsak och ­verkan vad gäller parodontit och diabetes.
7 nov 2019
Plusmaterial

Tandvården kan få en mer aktiv roll för multisjuka

NY RAPPORT Tandvården bör få en mer aktiv roll för multisjuka, till exempel äldre och personer med psykisk ohälsa eller diabetes. Det föreslår Socialstyrelsen i en ny rapport.
5 nov 2019

Så kan tandläkare hjälpa patienter med diabetes

Riksstämman 2019 Kerstin Brismar är diabetesforskare och senior professor vid Karolinska institutet. Hon medverkar i en temaeftermiddag om diabetes på årets odontologiska riksstämma i Stockholm.
5 nov 2019

Svensk tandläkare forskar om nobelprisprotein

IMPLANTATFORSKNING Shariel Sayardoust, parodontolog i Jönköping, forskar om HIF-1α, ett protein som är central för årets nobelpris i medicin och som är viktig när cellernas syrenivåer regleras.
31 okt 2019

Döda tänder kan väckas till liv

Riksstämman 2019 Alina Wikström forskar om revitalisering av traumaskadade tänder. Hon presenterar sina forskningsresultat på årets odontologiska riksstämma i Stockholm.
30 okt 2019

Fler anmälda till årets riksstämma

Riksstämman 2019 Det ser ut att bli fler besökare än vanligt till årets Riksstämma i Stockholm. Fokus är på verksamhetsutveckling och på hälsa, både den egna och andras.
31 okt 2019

Bakom rubrikerna i stämmoprogrammet

Riksstämman 2019 Under huvudtemat verksamhetsutveckling har årets odontologiska riksstämma tre block, Dark Dent, Diabetes samt Karies och kunskapsstyrning. Vi frågade Hans Sandberg, ordförande i Riksstämmenämnden, hur programtankarna har gått inför årets riksstämma.
6 nov 2019

Så påverkas tandvården av barnkonventionen

Riksstämman 2019 FN:s barnkonvention blir svensk lag i januari 2020. Hur tandvårdskliniker ska göra för att uppfylla lagens krav tas upp på ett seminarium på årets odontologiska riksstämma.
29 okt 2019

Han skrev bästa avhandling

Riksstämman 2019 Aleksandar Milosavljevic får Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling. Prissumman är 35 000 kronor.
25 okt 2019

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch