Tre steg för avgiftsfri tandvård

Lagändring 23 maj 2016
Dela artikeln
Den beslutade höjningen av åldersgränsen för avgiftsfri tandvård kommer att ske i tre steg istället för två.

Det framgår av den lagrådsremiss som regeringen nu har lagt fram.

Enligt den nya lagen får alla upp till 21 år avgiftsfri tandvård från och med 2017. Därefter kommer åldersgränsen att höjas till 22 år 2018 och slutligen 23 år från och med 2019.

I det tidigare förslaget från regeringen och Vänsterpartiet skulle höjningen ske i två steg men efter påtryckningar från remissinstanserna har regeringen ändrat sig. Flera remissinstanser hade uttryckt att ungdomar som är födda 1995 annars skulle hoppa in och ut ur systemet vilket skulle öka både administrationen och kostnaderna för tandvården.

– Vi tror helt enkelt att det nya förslaget blir bättre och enklare, meddelar folkhälsominister Gabriel Wikströms pressekreterare Helena Paues.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch