Tredje gången gillt för tandpriskollen?

Jämförelsetjänst 6 nov 2017
Dela artikeln
Nästa år lanseras en webbaserad tjänst för att jämföra priser på tandvård. TLV har nu presenterat en prototyp för hur det ska fungera.

Vad kostar det att dra ut en värkande tand på olika tandläkarmottagningar? Det ska patienter lätt kunna ta reda på med den nya webbaserade tjänsten tandpriskollen.se. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, arbetar med att utveckla denna på uppdrag av regeringen.

Tjänsten är tänkt att innehålla vyer med olika funktioner för patienter och tandvårdsmottagningen samt en administrativ vy för TLV.

Patienterna kommer bland annat att kunna se prisnivån för en viss mottagning eller behandling, och vad som ingår i behandlingen. De ska också kunna välja ett visst geografiskt område och olika kriterier som öppettider, närhet till kommunikationer, behandling av tandvårdsrädsla och on line-bokning.

Alla mottagningar kommer att kunna logga in och ändra i informationen om den egna mottagningen, kommentera prisnivåerna och länka till sin egen webbplats. Priserna som visas i verktyget hämtas från Försäkringskassan. TLV poängterar att det därför är viktigt att det totala priset för respektive tandvårdsåtgärd rapporterats in av vårdgivaren till Försäkringskassan.

Prototyp

Privattandläkarna har uttalat sig om förslaget och tycker att en förutsättning för en lyckad tjänst är att vårdgivarna rapporterar in sina priser på ett likartat sätt.

Än så länge finns tjänsten som prototyp och utvecklingen fortsätter under hösten. Lanseringen planeras till början av år 2018. Mottagningarna kommer att få möjlighet att logga in för att komplettera mottagningsinformation och kommentera prisnivåer innan tjänsten lanseras till allmänheten.

Efter lansering planerar man att lägga till indikatorer på patientbedömd kvalitet för både offentliga och privata tandvårdsmottagningar. Man diskuterar också möjlighet att erbjuda tjänsten på minoritetsspråk och anpassa den för personer med vissa funktionshinder.

Mer information finns i TLV:s delrapport: Prisjämförelsetjänst för tandvård – delrapport avseende regeringsuppdrag att etablera en prisjämförelsetjänst för tandvård inom det statliga tandvårdsstödet.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch