TT öppnar för egna företagare

3 dec 2012
Dela artikeln
Tandläkare som driver eget företag eller verksamhet i företagsliknande former ska kunna bli medlemmar i Tjänstetandläkarna. Det beslöt Tjänstetandläkarna vid föreningsmötet den 30 november.

Hösten 2011 upphörde tandläkarmedlemskapet i Privattandläkarna (PT), vilket fick till följd att medlemskapet i Tandläkarförbundet också upphörde för de tandläkare som tillhörde PT. För att tillfälligt lösa situationen inrättades tre nya avdelningar med hemvist inom TT för dem som ville ansluta sig och därmed tillhöra en riksförening inom förbundet. Omkring 1 400 har hittills anslutit sig.

Detta har varit en tillfällig lösning i väntan på att en ny riksförening för privattandläkare eventuellt skulle bildas.

Dagen före TT:s föreningsmöte bildades denna förening, som fått namnet Tandläkare – Egen Verksamhet (TEV). Den ansöker om att bli riksförening i Sveriges Tandläkarförbund i samband med förbundsmötet den 7 till 8 december.

Vid TT:s föreningsmöte lades en proposition fram som innebär att tandläkare som driver egen verksamhet eller driver verksamhet under företagsliknande former kan bli medlemmar i TT, detta med begränsade rättigheter. En följd av detta är att tandläkarna inom exempelvis Praktikertjänst, som formellt är anställda, men har eget kostnadsställe, kan bli medlemmar.

– Att vi lade en proposition om möjlighet för egenföretagare och tandläkare som bedriver verksamhet i företagsliknande former beror på att vi måste ha en beredskap om förbundsmötet inte accepterar den nya riksföreningen, förklarade Kenth Nilsson, ordförande i Tjänstetandläkarna.

Men innebär inte den antagna propositionen att det kan bli en huggsexa om medlemmarna?

– Inte alls. Propositionen lades i beredskapssyfte. Det är naturligtvis upp till varje tandläkare att fatta beslut om man ska gå med eller inte, förklarade han.

Det blir nu ombuden vid Tandläkarförbundets förbundsmöte den 7-8 december som avgör om den nya riksföreningen TEV ska anslutas till förbundet.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch