Tufft läge för branschen
Swedental är viktig för att underhålla relationen med kunderna. Foto: Marie Ullnert

Tufft läge för branschen

Riksstämman 2020 10 nov 2020
Dela artikeln
Föreningen Svensk Dental­handel är en av organisatörerna bakom Swedental, mässan som kompletterar Odontologisk Riksstämma som den årliga mötesplatsen för Tandvårdssverige. I år är mässan inställd. Vad innebär det för branschen?

– Vi följer efterfrågeutvecklingen på tandvård noga, berättar Thomas Andersson, vd för Incisivum AB och sedan 2008 ordförande för Föreningen Svensk Dentalhandel, FSD.

Thomas Andersson

Thomas Andersson

Han hänvisar till Försäkrings­kassans statistik som visar att tandvårdsbesöken backat med 25 procent och att man på kliniksidan tappat runt två miljarder i intäkter.

– Det får ju stora effekter på våra medlemmar dentalhandels­bolagen, konstaterar han lakoniskt.

Information till klinikerna

För bolagen är Swedental en viktig exponeringsyta där man bygger och underhåller relationer med sina kunder. När den nu försvinner i år är det svårt att få ut information till klinikerna.

– Det är ännu svårare än annars att få till möten ute på klinikerna, de flesta jobbar ikapp den vårdskuld som har uppstått i pandemins spår. Kursarrange­mang är därför heller inget bra alternativ, menar Thomas Andersson.

Beslutet att ställa in Swedental togs redan i slutet av juni, ­efter att man gjort en stor ­enkät bland arbetsgivare där man ­frågade om de kunde tänka sig att skicka sin personal till Swedental. De flesta svarade då att det var osannolikt.

”Så ser det ju ut i hela svenska näringslivet i dag, för varje månad som går blir det tuffare och tuffare.”

Som branschorganisation har FSD både stora och mindre företag som medlemmar. De stora företagen är ofta mer uthålliga finansiellt än de små, som får kämpa hårt men än så länge överlever. Hittills känner Thomas Andersson inte till något dentalbolag som fått lägga ner.

– Vi ser ett stabilare läge i vården just nu som gör att efterfrågan på förbrukningsmaterial har hämtat sig, men investeringarna i ny utrustning och så vidare har avstannat väsentligt.

Vad gör då företagen i stället för att bygga monter i Göteborg? Thomas Andersson tror att de flesta företagen gör allt för att minska tappet och använder insparade mässkostnader för att täppa igen hål på andra ställen.

– Så ser det ju ut i hela svenska näringslivet i dag, för varje månad som går blir det tuffare och tuffare. Men staten har haft en bra inriktning på sina olika stöd och det är ingen tvekan om att de svenska bolagen har klarat sig bättre än kollegerna i Europa, i vissa länder har det ju varit total lock-down.

Swedental 2021

Nu står hoppet till 2021. FSD märker inte av någon avmattning i intresset från företagen.

– Utställarna är verkligen på tårna för att få de bästa platserna i hallen. Får vi bara koll på virusläget så blir det Swedental 2021 i Stockholm. Vi hoppas kunna paketera värdet tydligt mot till exempel arbetsgivare, det är ju det fysiska mötet som skapar dynamiken.

Uppköp och sammanslagningar

Thomas Andersson känner ingen större oro för mässors och kongressers överlevnad i framtiden.

– I dentalbranschen har vi på senare år sett många uppköp och sammanslagningar och då är risken att den större aktören jobbar med halva monter­ytan, så det är en utmaning. En annan nyckelfaktor är arbets­givarna som ska se värdet i riksstämman.

Att folk vill mötas råder det inget tvivel om menar Thomas Andersson.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2020"

Så kan placerade barn få bättre munhälsa

NY RAPPORT Barn och unga som placeras i familjehem eller institutionsvård har sämre munhälsa än barn som inte är placerade. Socialstyrelsen presenterar nu förslag på hur det kan förbättras.
12 nov 2020

Nya rekommendationer om aerosoler i tandvården

RIKSSTÄMMAN 2020 Nya nationella rekommendationer för hur tandvården kan minska risken för smittspridning i samband med aerosolbildande behandlingar presenteras inom kort. Det berättar Bodil Lund i en föreläsning vid årets odontologiska riksstämma.
11 nov 2020

Niels Ganzer skrev bästa avhandlingen

RIKSSTÄMMAN 2020 En doktorsavhandling om miniskruvar som förankringsförstärkning vid ortodonti får Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling.
10 nov 2020

Tandläkare, forskare och innovatör

Forskaren Det tog 30 år från idé till produkt, men sedan dess har tiotusentals patienter blivit hjälpta av sjukhustandläkaren Mary Häggs träningsredskap mot besvär som sväljproblem och sömnapné.
9 nov 2020

Kunskap på distans under riksstämman 2020

RIKSSTÄMMAN 2020 Det blir en annorlunda odontologisk riksstämma i år. Visserligen är varje riksstämma unik till tema och innehåll, men i år är hela formatet nytt. Årets riksstämma är digital och be­sökarna deltar på distans.
9 nov 2020

Här är årets studenter 2020

RIKSSTÄMMAN 2020 Varje år blir fyra duktiga tandläkarstuderande utsedda till årets student. Förutom äran, får de 10 000 kronor vardera. De kommer också att uppmärksammas i samband med årets odontologiska riksstämma, som för första gången blir helt digital.
4 nov 2020

Här är årets studenter genom tiderna

DENTATUSPRISET Dentatuspriset har delats ut till årets bästa studenter sedan slutet av 1980-talet. Här är (nästan) alla som har fått priset genom åren.
4 nov 2020

Magnus Hakeberg får Forssbergspriset

RIKSSTÄMMAN 2020 Magnus Hakeberg, professor i Göteborg, får Forssbergspriset 2020, bland annat för studier om hur tandvårdsfobi påverkar patienters orala hälsa och för att han har utvecklat behandlingsmodeller som har varit viktiga för tandvårdsrädda patienter.
29 okt 2020

Riksstämman 2020 blir digital

Riksstämman Nu står det klart att Odontologisk Riksstämma 2020 inte kommer att genomföras i Göteborg. I stället blir det en digital version under två halvdagar i november.
1 jul 2020

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch