Tur och bra team ger stora anslag
Ann Wennerberg håller på med två stora forskningsprojekt. Det ena tar reda på varför implantat misslyckas och det andra handlar om resorberbara material. Foto: Emil Malmborg

Tur och bra team ger stora anslag

Forskaren 14 mar 2017
Dela artikeln
Implantatforskare Ann Wennerberg i Malmö gör rätt sak i rätt tid – och drar in miljonanslag på det. Själv kallar hon det för tur.

Ann Wennerberg forskar om implantat och vävnadsförankring. De flesta tandimplantaten som har testats kliniskt visar en lyckandefrekvens på mellan 95 och 98 procent. Det innebär att implantaten sitter kvar efter tio år.

Även om implantat allt som oftast fungerar, lossnar en viss andel. Mellan en och två procent av implantaten osseointegrerar inte, istället bildas mjukvävnad omkring implantaten och hindrar det. Problem kan också uppstår senare.

Det finns patientgrupper med mycket sämre resultat än genomsnittet. Vill man förbättra resultaten måste man identifiera dessa patienter och hitta orsakerna till att de får problem med sina implantat.

– Över 20 miljoner implantat opereras in varje år i världen. Därför är antalet patienter som drabbas av komplikationer stort, även om andelen är liten, resonerar Ann Wennerberg.

Läs mer om hennes forskning i Tandläkartidningen nummer 4 2017, ute runt 16 mars.

Text: Janet Suslick

 

Så får du en bra forskningsmiljö

1 Se till att erfarna forskare och doktorander samarbetar i olika projekt.

2 Inkludera flera personer för att stimulera diskussioner.

3 Gynna en öppen atmosfär där samtal sker naturligt och inte bara vid organiserade möten.

Källa: Ann Wennerberg

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch