UKÄ säger nej till ny tandhygienistutbildning
Malmö universitet har fått avslag igen till tandhygienistutbildning, men planerar att skicka en ny ansökan till UKÄ i år.

UKÄ säger nej till ny tandhygienistutbildning

AVSLAG 4 feb 2021
Dela artikeln
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) säger nej igen till en ny treårig tandhygienistutbildning i Malmö.

UKÄ bedömer att Malmö universitet inte har de förutsättningar som krävs för att ge tandhygienistexamen.

Malmö universitet fick avslag på sin ansökan i juni förra året, men gavs möjlighet att komplettera ansökan, vilket gjordes. Universitetet planerade att starta den nya utbildningen denna termin. Beskedet som kom i december var dock ett nej igen, och den då pågående antagningen till utbildningen fick avbrytas.

UKÄ:s bedömargrupp ansåg att universitetet inte kunnat visa att rekryteringar av lärare med rätt utbildning skulle vara gjorda inför utbildningsstart. Bedömargruppen var också osäker på om studenterna skulle uppnår examensmålen efter avslutat utbildning.

Malmö universitet arbetar med en ny ansökan till UKÄ. Det är oklart om den blir klar senast 15 mars, som är nästa deadline, eller om det blir senare, enligt Gunilla Klingberg, dekan vid Malmö universitets odontologiska fakultet.

Fem tandhygienister går sedan i höstas på en ny forskarskola i oral hälsa vid Malmö universitet. Utbildningen ska på sikt ge fler tandhygienister med doktorsexamen och är ett led i arbetet med att få utexaminera tandhygienister i Malmö igen.

Tre av studenterna vid forskarskolan har doktorandtjänster vid Malmö universitets odontologiska fakultet.

Målet är att stärka kunskap inom området oral hälsa, framför allt prevention och behandling av karies och parodontit.

Forskarskolan drivs i samarbete med Högskolan i Kristianstad.

Läs UKÄ:s beslut här.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch