UKÄ spår fortsatt brist på tandläkare
Illustration: Colourbox

UKÄ spår fortsatt brist på tandläkare

Tandläkarbrist 4 maj 2021
Dela artikeln
Om 15 år kommer det fortfarande att vara brist på tandläkare. Det konstaterar Universitetskanslerämbetet, UKÄ, i en ny prognos där man tittat på behovet av högskoleutbildade på arbetsmarknaden och på antalet utbildningsplatser.

UKÄ:s prognos är att antalet tandläkare kommer att öka med 10 procent fram till år 2035, som utbildningen är dimensionerad i dag. De har då tagit hänsyn till hur stor andel av studenterna som förväntas slutföra utbildningen, och till tandläkare som flyttar till och från Sverige.

Myndigheten konstaterar också att efterfrågan på tandläkare förväntas öka med 10 procent under samma period, framför allt på grund av att folkmängden ökar.

Arbetsmarknaden för tandläkare är i dag god; av dem som tog examen år 2016/2017 har nästan samtliga jobb inom och ett halvt år efter examen.

Källa

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch