Undantag för att använda kvicksilver förlängs

tillstånd 5 dec 2014
Dela artikeln
Kemikalieinspektionen ger grönt ljus för tandvården att fortsätta använda kvicksilver i amalgam i ytterligare två år.

Möjligheten förlängs trots att det sedan fem år tillbaka råder ett generellt förbud mot kvicksilver och varor som innehåller kvicksilver.

– I vissa fall behövs amalgam fortfarande av medicinska skäl i tandvården, säger Liselott Säll, miljöriskbedömare på Kemikalieinspektionen.

Sedan 2009 har det funnits ett undantag mot förbudet att använda kvicksilver för de fall när det saknas tillgängliga alternativ. Undantaget omfattar bland annat tillverkning av amalgam, och viss användning av amalgam.

Undantaget upphör vid årsskiftet, men Kemikalieinspektionen har nu alltså beslutat att förlänga det med ytterligare två år.

– De problem med kvicksilver i amalgam som vi kan stöta på vid vår tillsyn kommer nästan uteslutande från gamla fyllningar, säger Per Ola Svensson, biträdande miljö- och hälsoskyddschef i Falkenbergs kommun, som nyligen genomfört en granskning av ett tiotal tandkliniker.

Text: Torbjörn Tenfält

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi systemet. Om problemen med inloggning kvarstår om ett dygn, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch