”Undantag från amalgamförbud behövs”

21 sep 2011
Dela artikeln
Möjlighet till undantag från amalgamförbudet behövs även i framtiden, anser Anders Berglund, Socialstyrelsens kontaktperson för dentala material.

Sedan 1 juni 2009 har det varit förbjud att använda dentalt amalgam på barn och ungdomar samt friska vuxna.

Däremot är det möjligt att i undantagsfall använda amalgam på vuxna patienter inom sjukhustandvården fram till slutet av juni 2012 – om det finns särskilda medicinska skäl och om andra behandlingsmetoder inte ger tillräckligt bra resultat i det enskilda fallet.

Anders Berglund har utvärderat amalgamanvändningen efter det generella förbudet.

Totalt nio patienter på sammanlagt tre kliniker fick amalgamfyllningar under det första året med det generella kvicksilverförbudet. Under det andra året har sammanlagt 14 patienter på fem olika kliniker fått amalgamfyllningar.

Amalgam har exempelvis använts när man på en sövd patient inte lyckats med att göra kompositfyllningar på grund av att det inte har varit möjligt att hålla torrt.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch