Unga danskar dissar tandläkaren
Danska ungdomar räds inte tandläkaren så mycket som avgiften. Foto: Colourbox

Unga danskar dissar tandläkaren

För dyrt 14 aug 2015
Dela artikeln
En tredjedel av danska ungdomar undviker att gå till tandläkaren. Nu sätts åtgärder in för att söka upp dem.

I en undersökning bland nästan 900 18–29-åringar i Danmark svarade 30 procent att de har avstått från att besöka tandläkaren de senaste två åren för att det är för dyrt. Det skriver danska Metroexpress.

– Det gör ont i mitt tandläkarhjärta att höra, säger Freddie Sloth-Lisbjerg på det danska tandläkarförbundet Tandlaegeforeningen, till tidningen.

De danska tandläkarna ska nu få hjälp att söka upp uteblivarna. Genom ett samarbete med de danska regionerna har Tandlaegeforeningen möjlighet att söka i sjukförsäkringssystemet för att hitta dem som inte har varit hos tandläkaren på två år. De ska kontaktas och få en påminnelse om att det är dags för ett besök.

Svenska ungdomar är inte bättre på att gå till tandläkaren. Enligt siffror från Socialstyrelsen har bara sex av tio svenska 20–29-åringar besökt tandvården de senaste två åren.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch