Unga uppmanades att sköta sina tänder
Mattias Folke och Pontus Plavén Sigray från Stockholm tog sig tid att prata om munhälsa med tandläkarstudenterna från Huddinge.

Unga uppmanades att sköta sina tänder

12 sep 2011
Dela artikeln
Tänk på att inte borsta tänderna för hårt, då skadar du emaljen. Det rådet fick Pontus Plavén – Sigray av blivande tandläkare Pia Wiklund,när internationella munhälsodagen uppmärksammades lördagen den 10 september.

Det var många som stannade och tog sig tid att diskutera munhälsa med tandläkarstudenterna vid Hötorget i Stockholm. Två av dem som svarade på frågor från förbipasserande var Pia Wiklund och Caroline Widegran, som båda går nionde terminen på tandläkarutbildningen i Huddinge.

– Jag får frågor om allt från personliga funderingar om en specifik tand till vilka tandkrämer vi rekommenderar. Sedan försöker jag att informera om tandvårdsstödet och hur man kan förbättra munhälsan i förebyggande syfte, säger Caroline Widegran.
Förutom tandläkarstudenterna, fanns också tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor på plats.

World Oral Health Day, startades 2008 av tandläkarnas internationella samarbetsorganisation World Dental Federation, FDI. I Sverige kallas dagen internationella munhälsodagen, och firas andra lördagen i september. I år stod unga vuxnas tandhälsa i fokus, där en särskild insats görs innan de lämnat den avgiftsfria tandvården.

– Det händer så mycket i 20-års åldern och tandvården prioriteras bort. Dessutom tycker man att det är dyrt och hemskt. Vi försöker informera om att med tandvårdsbidraget behöver det inte bli så dyrt och att man kan spara bidraget till året efter, så blir undersökningen gratis, säger Kerstin Liedholm, från Tandsköterskeförbundet.
Munhälsodagen uppmärksammades även i andra delar av landet. I Härnösand fick de som ville prata tänder och fluorskölja med fluortanten. Det fanns även möjlighet att mäta blodtryck och blodsocker.
Folktandvårds i Västra Götaland höll lördagsöppet och kallade alla 21-åringar till en fri undersökning. Och i Örebro läns landsting kunde den som ville besöka den mobila tandvårdskliniken för en undersökning eller ställa frågor om tandvård.

Text: Lina Jonsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch