Universitetstandvården tar över all tandvård på KI
Utbildningstandvården och specialisttandvården vid KI slås ihop och får namnet universitetstandvården. Foto: Janet Suslick

Universitetstandvården tar över all tandvård på KI

Sammanslagning 7 sep 2017
Dela artikeln
Karolinska institutet har fått en ny organisation för tandvård. Universitetstandvården ansvarar nu för all klinisk verksamhet.

Universitetstandvården driver både utbildningstandvården och specialisttandvården sedan 1 juli. I praktiken kom den nya organisationen i igång i augusti.

Universitetstandvårdens årsomsättning är budgeterad till 169 miljoner kronor 2017.

Statligt anställd tandvårdschef
I samband med omorganisationen har universitetstandvården fått en tandvårdschef: Åsa Bergholm. Hon var tidigare klinikchef i Uppsala och delaktig i folktandvårdens ledningsgrupp där.

– Det är en intressant position hon har. Hon är den enda tandvårdschefen i Sverige som är ansvarig för klinisk verksamhet inom en statlig institution, berättar Mats Trulsson, professor och prefekt vid KI:s institution för odontologi. Som prefekt är han högsta chef.

Sju kliniker
Universitetstandvården består av sju kliniker. Den tidigare vuxenkliniken är uppdelad i tre mindre kliniker: oral rehabilitering, oral diagnostik samt prevention och sjukdomsbehandling.

Specialistkliniken är kvar men är organiserat på ett nytt sätt och har en egen klinikchef, protetikern Jan Eklund.

Röntgenkliniken, ortodontikliniken och pedodontikliniken är kvar utan större förändringar.

Fler ska anställas
De strukturella förändringarna gör det möjligt att utveckla och expandera den kliniska verksamheten, framförallt specialisttandvården, enligt Mats Trulsson. Förhoppningen är att fler specialister kan anställas.

Hur påverkas de anställda av omorganisationen?
– I det vardagliga arbetet är det ingen större skillnad. Det är samma arbete som ska göras. Men det blir en tydlig organisation med mindre kliniker där folk kan känna sig hemma och trygga. Vi hoppas att det ökar effektiviteten och skapar en bättre arbetsmiljö. Förhoppningsvis blir det en bättre arbetsmiljö på kliniken för studenterna också, säger han.

Janet Suslick

KI:s nya universitetstandvård

* Universitetstandvårdens budgeterade omsättning för 2017 är 169 miljoner kronor.

* Cirka 175 personer är anställda inom universitetstandvården, varav 86 tandläkare. Runt 450 studenter kommer dessutom att ta emot patienter inom det kommande året.

* Det blir cirka 65 000 tandvårdsbesök på ett år.

* Universitetstandvården har 149 tandvårdsstolar.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch