Uppsala satsar på samarbete med BVC

Satsning 13 jan 2015
Dela artikeln
Folktandvården i Uppsala utökar sitt samarbete med barnavårdscentralerna i länet för att nå fler barn. Varje BVC får en kontaktperson som de kan vända sig till med tandvårdsfrågor.

Eftersom nästan alla barn kommer till barnavårdscentralen redan innan de fyllt ett år, tidigare än de vanligtvis kommer i kontakt med tandvården, har BVC-personalen möjlighet att upptäcka tidiga risker för karies. BVC-personalen tittar bland annat på om tänder har börjat komma fram och frågar tandborstningen i så fall fungerar.

I Uppsala finns nu en kontaktperson på folktandvården för varje BVC, dit personalen kan ringa om de vill få råd. BVC-personalen kan också hänvisa en familj direkt till tandvården.

Verksamheten har redan varit på försök vid ett par kliniker och fallit väl ut.

– Det har fungerat väldigt bra. Det allra bästa är att vi har fångat upp fler barn som annars inte skulle kommit i kontakt med tandvården, säger Sisam Soria, tandsköterska och kontaktperson på Folktandvården Liljeforstorg i Uppsala.

Verksamheten kommer nu att spridas till hela länet.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch