Utländska tandläkare får fler provförsök

KUNSKAPSPROV 26 apr 2021
Dela artikeln
Ett sätt för tandläkare utbildade utanför EU/EES att skaffa sig svensk legitimation är att få godkänt på prov som visar att de har kunskaperna som behövs. Från och med maj i år har de fem försök att klara av det teoretiska delprovet istället för tre.

Socialstyrelsen har utrett frågan om det ska bli fler provförsök på kunskapsprov.

– Provdeltagarna har framfört önskemål om att antalet provförsök på kunskapsprovet ska utökas från tre försök, bland annat för att minska på stressen för deltagarna, berättar Anette Blendberg, utredare på Socialstyrelsen.

Kunskapsprov är ett av stegen i Socialstyrelsens legitimationsprocess för personer med tandläkarutbildning från länder utanför EU/EES.

Från och med den 1 maj 2021 har de fem försök att klara av det teoretiska delprovet som behövs för att få gå vidare till det praktiska delprovet. Provdeltagaren har därefter som tidigare tre provtillfällen på sig att klara det praktiska delprovet.

– De nya reglerna innebär även att sökanden som tidigare har blivit underkända tre gånger på kunskapsprovets teoretiska del nu kan få göra ytterligare två försök på provet.

Proven ges på Karolinska institutet. Enligt planerna ska det teoretiska provet ges i september och november i år och det praktiska provet i juni i år och i januari 2022, men det kan bli anpassningar på grund av pandemin.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch