Utredning väntas föreslå att Socialstyrelsen delas

9 maj 2012
Dela artikeln
Socialstyrelsen föreslås bli flera myndigheter när en utredning om statens roll i framtidens vård- och omsorgssystem läggs fram nästa vecka, enligt Dagens Medicin.

På tisdag presenteras utredningen, som leds av Apotekets förre vd Stefan Carlsson.

Utredningen kommer att föreslå att Socialstyrelsen delas upp i ”funktionsmyndigheter”, enligt Dagens Medicin.

Tillsyn och kunskapsstyrning är i dag de största avdelningarna vid Socialstyrelsen.

Per-Anders Sunesson, tillsynschef  på Socialstyrelsen vill inte stycka myndigheten.

– Det finns goda skäl för att hålla ihop tillsynen med övriga delar av Socialstyrelsen. Vi har goda erfarenheter av att samverkan mellan de olika avdelningarna har lett till en bra sammanhållen myndighetsutövning, säger han till Dagens Medicin.

Statskontoret har tidigare föreslagit att tillsynen bryts ut från Socialstyrelsen. Läs mer i Tandläkartidningens artikel Socialstyrelsen klarar inte tillsynen.

En förnyad myndighetsstruktur föreslogs redan i delbetänkande av Statens vård- och omsorgsutredning, som lades fram 2011. Bland annat stod följande:

”Vi anser att det behövs en genomgripande översyn av statens sätt att styra och stödja vård och omsorgssektorn. Detta innebär bland annat att myndighetsstrukturen behöver omprövas. Ansvarsfördelningen behöver förtydligas, arbetssätten moderniseras och såväl ledarskap som medarbetarskap vidareutvecklas.”

Delbetänkandet finns på riksdagens webbplats.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch